To już 40 lat jak istniejemy !!!

W Koninie JU JITSU zaistniało w 1978 roku za sprawą sensei Wojciecha Malczaka, który założył sekcję przy Ognisku TKKF „Relax”. Przez ten czas w klubie ćwiczyło około dwóch tysięcy zawodników. W tej chwili w klubie trenuje o 50 adeptów tej trudnej sztuki walki.

Pierwsze treningi odbywały się w sali bokserskiej w Ośrodku Sportu KWB „Rondo”, później trenowaliśmy w szkole podstawowej nr. 8 i 20, obecnie klub ma swoje DOJO (salę ćwiczeń) w Szkole Podstawowej nr. 12 w Koninie. Przez okres 40 lat, trzydziestu zawodników uzyskało pierwszy stopień mistrzowski I DAN JU JITSU (czarny pas), a 10 stopień instruktora ju jitsu.

Minister Urzędu Kultury Fizycznej i Sportu w 1998 roku odznaczył sensei Wojciecha Malczaka BRĄZOWĄ ODZNAKĄ -”Zasłużony Działacz Kultury Fizycznej”. W 2003 roku w Plebiscycie Przeglądu Konińskiego na najlepszego trenera i sportowca został wybrany „TRENEREM ROKU”.

W czerwcu 2003 roku odbyła się w Koninie uroczystość XXV lecia powstania sekcji oraz XXXV lecia uprawiania JU JITSU przez senseja Wojciecha Malczaka. Przygodę z JU JITSU rozpoczoł w 1968 roku będąc uczniem X klasy L.O. nr 56 w Turku; dalszym etapem były studia na wrocławskiej AWF i treningi JUDO i JU JITSU w Akademickim Związku Sportowym.

Po ukończeniu studiów w dalszym ciągu doskonalił swoje umiejętności czego efektem było zdanie w 1983 roku egzaminu na pierwszy stopień mistrzowski JU JITSU(egzamin przyjmował soke Krzysztof Kondratowicz). W 1995 roku z rąk Prezydenta WJJKO (World JU JITSU Kobudo Organization) Giacomo Spartako Bertolettiego (Włochy) oraz Dyrektora Technicznego WJJKO Roberta Clarka (W. Brytania 9DAN JU JITSU) otrzymał nominację na 5 DAN.

W latach 1995 -2008 za pracę na rzecz rozwoju ju jitsu w Polsce nominowany był na kolejne stopnie ju jitsu.

W czerwcu 2018r. obchody 40 lecia ju jitsu na Ziemi Konińskiej uświetniło Międzynarodowe Seminarium Sztuk i Sportów Walki podczas którego Prezydenci dwóch organizacji: Polskiej Akademii Ju Jitsu (soke Eugeniusz Sikora) oraz Polskiego Towarzystwa Jiu-Go- Ryu Jiu-JItsu(soke Daniel Głowacki) nadali sensei Wojciechowi Malczakowi najwyższy stopień ju jitsu 10 dan .

Członkowie Konińskiego Centrum JU JITSU startują w wielu imprezach sportowych rangi Mistrzostw Europy i Polski oraz Pucharu Polski w JU JITSU Kata Parami zdobywając bardzo wysokie miejsca (złote, srebrne i brązowe medale). Tradycyjnie uczestniczymy w pokazach samoobrony na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, Olimpiad Specjalnych, szkół i przedszkoli oraz innych organizacji społecznych miasta Konina. Cyklicznie prowadzimy akcje dla uczniów szkół podstawowych „POTRAFIĘ SIĘ OBRONIĆ- NIE ZACZEPIAJ”, „ZIMOWĄ AKADEMIĘ JU JITSU” oraz kursy samoobrony dla kobiet.